ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ


Υπεύθυνος Εργαστηρίου

Δρ. Αλέξανδρος Οικονομίδης
Λέκτορας Ιατρικής ΔΠΘ
Διδάκτωρ Ιατρικής ΠΘ
Μοριακός Βιολόγος & Γενετιστής – Ιατρός

Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Αλέξανδρος Οικονομίδης γεννήθηκε στο Μόναχο Γερμανίας το 1983. Αποφοίτησε από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου το 2000 και το 2004 ορκίστηκε πτυχιούχος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2008 ορκίστηκε Διδάκτορας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2013 ορκίστηκε πτυχιούχος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μετεκπαίδευσή του περιλαμβάνει ειδικά σεμινάρια σε θέματα Μοριακής Μικροβιολογίας στο εξωτερικό. Η ερευνητική του δραστηριότητα στο γνωστικό αντικείμενο της Μικροβιολογίας αποτέλεσε πόλο έλξης κρατικών και διεθνών βραβείων και επιχορηγήσεων. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών στο διεθνή επιστημονικό περιοδικό τύπο και στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια. Έχει διδάξει το μάθημα της Μικροβιολογίας και των Εφαρμογών της Μοριακής Μικροβιολογίας ως συμβασιούχος διδάσκων στα Τμήματα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντίστοιχα. Το 2010 εκλέχτηκε Λέκτορας Μοριακής – Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η εμπειρία του στη μοριακή διάγνωση και διερεύνηση των λοιμώξεων και των κακοηθειών σε ανθρώπινα δείγματα ξεκίνησε το 2004, όταν εργάστηκε στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αθηνών «ΥΓΕΙΑ». Έκτοτε συνεχίστηκε στα διαγνωστικά εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Πλέον, ιδιωτεύει στη πόλη του Βόλου από το Νοέμβριο του 2011, με ιδιωτικό εργαστήριο μοριακής διάγνωσης και έρευνας γενετικού υλικού.


Υπεύθυνος Aνδρολογικού Tμήματος

Ουρανία Μαρκανδώνα, MSc
Βιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής ΠΘ

Η Ουρανία Μαρκανδώνα γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε «Βιολογικές Επιστήμες κατευθύνσεως Φυσιοπαθολογικής» (Τομέας Κυτταρικής & Περιβαλλοντικής Βιολογίας, Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας) με υποτροφία από το Αχιλλοπούλειο Ίδρυμα στο Πανεπιστήμιο της Perugias της Ιταλίας, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2005. Παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπoυδών με τίτλο: «Βιολογία της Αναπαραγωγής» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απ’ όπου και αποφοίτησε το 2008. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Lubeck της Γερμανίας σε θέματα ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Έχει ολοκληρώσει μετεκπαιδευτικό κύκλο μαθημάτων και σεμιναρίων με γραπτή συμμετοχή στην Ελληνική Εταιρία Κλινικής Χημείας – Κλινικής Βιοχημείας. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει εργαστεί στο «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα Διδακτορικής Διατριβής «Μελέτη γενετικών πολυμορφισμών σε άνδρες με διαταραχές της σπερματογένεσης».


Ερευνήτρια

Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη
Γενετίστρια
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

Η Αγγελική Γεροβασίλη γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από το 4ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας το 1998. To 2001 αποφοίτησε από το τμήμα Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου με Honours. Το 2002 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Prenatal Genetics and Fetal medicine” (Προγεννητική Γενετική και Εμβρυική Ιατρική) της Γυναικολογίας και Μαιευτικής της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου. Εργάστηκε για ένα χρόνο ως βοηθός ερευνητή στο τμήμα μοριακής αιματολογίας του King’s College Hospital. To 2007 ορκίστηκε διδάκτορας Γενετικής του King’s College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με θέμα την μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση, χρηματοδοτούμενη και καθοδηγούμενη από τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη (πατέρα της εμβρυικής ιατρικής). Την ίδια περίοδο ολοκλήρωσε τις σπουδές τις πάνω στην ηθική (βιοηθική και κοινωνική ηθική), τη φιλοσοφία και θρησκευτική διατριβή και αγορεύτηκε συνεργάτης του King’s College (associate of King’s College). Έχει μετεκπαιδευτεί από το European Genetics Foundation στη Γενετική Συμβουλευτική. Έκτοτε, ιδιώτευσε ως γενετίστρια-σύμβουλος γενετικής ενώ παράλληλα εργάστηκε ως επιστημονικόs συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή Λάρισας (2007-2011) και στα τμήματα Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Λάρισας (2007- σήμερα) όπου και διδάσκει κυρίως Βιολογία-Γενετική και Ιατρική Βιοτεχνολογία-Μοριακή Βάση Γενετικών Ασθενειών. Παράλληλα από το 2007, διδάσκει στο μεταπτυχιακό «Βιολογία της αναπαραγωγής» της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, μαθήματα προγεννητικού ελέγχου, μοριακής διαγνωστικής, γενετικής συμβουλευτικής, υπογονιμότητας και γενετικών συνδρόμων. Έχει δημοσιεύσει τις ερευνητικές τις εργασίες σε μερικά από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά σε πληθώρα παγκοσμίων και ελληνικών συνεδρίων. Είναι συγγραφέας ενός ακαδημαϊκού συγγράμματος με τίτλο «Εφαρμογές Μοριακής Διαγνωστικής» και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής κοινότητας ανθρώπινης γενετικής και κριτής (reviewer) του επιστημονικού περιοδικού Prenatal Diagnosis.